Východniarske jedlá 1
Adzimky
SUROVINY: zemiaky, hladká múka
POSTUP:
Uvarené zemiaky roztlačíme alebo prepasírujeme, pridáme hladkú múku, ale nie príliš veľa aby bola cesto jemne. Vypracované cesto rozdelíme na guľky, ktoré vyvaľkáme a pečieme bez masti.
Bobaľki
SUROVINY:
1 kilo polohrubej muki, 1/2 ľitra mľika, 1 vajco, droźdže, suľ, voda, mak, kvasna kapusta, sir, maslo
POSTUP:
Do deci ľetnoho mľika dame droźdže, lošku cukru a zochabime chviľu postac. Naľejeme to na muku do miski, pridame vajco, mľiko a až nakoňec suľ. Urobime hlatke cesto (je hotove, kec śe odľepuje od ruki). Zochabime postac na ceplim mesce.
Kec vikiśňe, dame ho na tablu a robime šuľočki (valčeki) hrube asi tak 1 až 2 centi a porežeme ich na male 1,5 centimetrovo kuski - bobaľki.
Bobaľki pokladzeme na vimascenu tepšu tak, abi śe nedotikaľi. Pečeme u horucej ruľe pri največšej ceploce asi 15 minut.
Kec su upečene, povibirame ich do miski, ňechame vichladnuc a zochabime stvardnuc do viľije.
Na viľiju ich zaľejeme zos horucu vodu abi zmekľi, aľe pozor abi ňerozmokľi, scadzime, poľejeme zos roztopenim maslom a zmišame z makom a cukrom, abo zo sirom abo s kvasnu kapustu podľe ľubosci.
Čušjpaz
SUROVINY: mrkva, cibuľka, maslo, hladká múka, mlieko, smotana
POSTUP:
Mrkvu pokrájanú na kocky opražíme na masle. Zvlášť popražíme cibuľu na masle, pridáme hladkú múku , popražíme a zalejem mliekom. Urobí sa nám hustejšia omáčka, ktorú precedíme do mrkvy, zjemníme smotanou, osolíme.
TIP: Podávame k mäsu, volskému oku s chlebom.
Holupki
SUROVINY: kapusta, kilo riži, pol kila mľetoho śvinskoho mesa, 2-3 cibuľe, cesok, červena mľeta papriga, suľ, poper, paradičkovi pretlak
POSTUP:
Calu hlavku kapusti bez hlubu dame do vracej vodi a zašorom vibirame ľisce, kotre śe odlupuje od hlavki. Z ľistkov virežeme hlubi, možeme ich aj porezac na polovku, kedz su veľke.
Zrobime sebe povňinu, kotru budzeme zakrucac do ľistkov. Popražime cibuľu, mľete meso, posoľime, popoprime. Šicko to spolu s rižou, paprigou a pretlakom zmišame u miske.
Na ľistki dame z lošku povninu a zakrucame do ľivika a okraje zaciśňeme dnuka, žebi śe holupki nerozpadovaľi. Na spodok harčka dame paru prazdňich ľistov, na to nakladzeme napovňeni holupki, možeme dac i jednu povňenu paprigu, žebi to šumňe pachlo a nakoňec eśče zaľejeme z vodu zmiśanu z pretlakom. Posoľime a varime, dokim riža ňeje dovarena.
Komentáre
Prehľad komentárov
Rad by som prispel k názvu ADZIMKY.Dve veci ma na nich draždia.Keď sa píše hadzimky a za druhé ak sa v receopte uvádza aj soda.
Pretože som nositeľom rovnakého priezviska apátral som po pôvode, zistil som, že ide priezvisko gréckeho pôvodu adymon , kde a znamená bez dymon kvas. Čiže ide o chlebovinu bez kvasu. ako je to uvedené vo vašom recepte.Historicky sa to vzťahuje k židovskému otrocstvu v Egypte.Ako sa pred slovo adzimka dostalo h, neviem Mikuláš Adzima milpos1@gecom.sk
Adzimky
(Mikuláš Adzima, 19. 12. 2011 19:06)