Východniarské jedla 2
Brozovníky (sodovníky)
SUROVINY:
1 800 g hladká múka, 1 000 g kyslé mlieko, sóda bicarbóna, 2 kávové lyžičky, 1 kávová lyžička soľ
POSTUP:
Suroviny spolu vymiesime, ak nie je cesto dostatočne vláčne dolejeme vodu. Rozdelíme ho na 20 bochníkov.
Každý bochník rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pečieme na suchej panvici.
Upečené brozovníky pomastíme roztopeným maslom. Osolíme alebo pocukrujeme podľa chuti. Upečené brozovníky môžeme aj polámať na menšie kúsky, zaliať vychladeným prevareným mliekom a posýpať mletým makom a práškovým cukrom (ako bobaľky).
Recept z Bardejova
Ľušta
SUROVINY:
1 200 g hlavková kapusta, 100 g olej, 150 g cibuľa, 150 g múka hladká, 500 g zemiaky, koreňová zelenina, soľ, bobkový list, čierne mlete korenie, rasca, majoranka, parika mleta, cesnak
POSTUP:
Očistená kapusta sa umyje, nastrúha na jemné rezance a vloží sa do vriacej jemne osolenej vody. Pridá sa rasca, cesnak, bobkový list na kocky nakrájaná zelenina a varí sa do polomäkka. Potom sa pridajú očistené, na kocky nakrájané zemiaky.
Z oleja, cibule, múky a mletej papriky sa pripraví zápražka, ktorá sa vyleje do skoro uvarenej polievky. Dochutí sa ostatným korením.
Hubová mačanka
SUROVINY: sušené huby, šťava z kyslej kapusty, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, hladká múka
POSTUP:
Šťavu z kyslej kapusty rozriedime vodou tak, aby nebola veľmi kyslá, pridáme do nej pretlačený cesnak, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a dáme variť. Zvlášť uvaríme huby, ktoré potom aj s vodou, v ktorej sa varili, dáme do pripravenej šťavy z kyslej kapusty. Mačanku zahustíme zátrepkou, ktorú si pripravíme z vody a hladkej múky. Už na tanieri polejeme mačanku rozpraženou slaninkou s cibuľkou.
Recept z Raslavíc.
Mašľonka
SUROVINY:
mašľonka – zakysanka, acidofilné mlieko, šunka, klobása, vajcia, chren
POSTUP:
Do mašľonky vopred aspoň 1 deň nastrúhame chren (množstvo podľa chuti).Potom pridáme uvarené na kocky narezanú: klobásu, šunku, vajcia.
Zamiešame a podávame.